Selasa, Februari 24, 2009

Khasiat TEMPE

Salam semua,

Akhirnya, setelah sekian lama aku carik artikel yang agak lengkap dengan khasiat tempe nih, akhirnya aku dapat gak. Disertakan untuk tatapan blogger semua agar dapat disebarkan
pada kawan2 yang lain. Untuk kebaikan bersama. Bukannya sekadar promosi makanan
Jawa, sebenarnya lebih kepada unsur kebaikan menu sejagat yang punya banyak kelebihan
dan persediaan alternatif mengharungi cabaran pemakanan seimbang. Maklumlah
saban hari kita main belasah je makan itu ini kan. Jadi semoga ade sesuatu yang
baik untuk kita semua.....

btw sok2 aku citer pasal rengginang plak.....

OKeh,

Sepotong tempe mengandung berbagai unsur yang bermanfaat,
seperti karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, daidzein, genisten,
serta komponen antibakteria yang bermanfaat untuk kesihatan.

Selain itu, tempe juga meningkatkan nilai pengambilan
gizi harian kita, seperti kadar vitamin B2, vitamin
B12, niasin,
dan asam pantorenat. Hasil daripada analisis,
gizi tempe menunjukkan kandungan niasin sebesar 1.13
mg/100 gram berat tempe yang dapat dimakan.

Tempe juga dipercayai dapat mencegah anemia dan osteoporosis,
dua penyakit yang bayak dialami para wanita, kerana tubuh wanita yang mengalami
haid, hamil serta menyusukan bayi. Penyakit anemia ini dapat menyerang wanita
yang malas makan, kerana takut gemuk, sehingga menyebabkan penghasilan sel-sel
darah merah dalam tubuh menurun.

Di dalam tempe juga terdapat suatu zat antioksidan
dalam bentuk isofalvon. Seperti vitamin C, E dan karotenoid, isoflavon merupakan
antioksidan yang sangat diperlukan tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan
radikal bebas.

Penelitian yang dilakukan di Universitas North Carolina, Amerika Serikat, penemuan
bahwa genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada tempe
ternyata dapat mencegah kanser prostat, payudara dan penuaan (aging).

Oleh itu, cara terbaik untuk mengoptimakan khasiat tempe bagi tubuh kita adalah
dengan mengambilnya setiap hari dalam pemakanan harian sewajarnya. Bagi mengelakkan
kebosanan, pengambilan dalam pelbagai jenis masakan tempe
adalah perlu. Seperti di Malaysia, kita masih punya banyak pilihan masakan berasaskan
tempe seperti lontong, sambal goreng, masak lemak,
dan sebagainya. Walaubagaimanapun bagi mengelakkan zat-zat yang bermanfaat itu
tak banyak terbuang dalam proses pemasakan, tempe
sebaiknya dimasak dengan menu seperti sup, berkuah (berempah), atau rebus. Cara
tersebut lebih efektif untuk khasiatnya, berbanding digoreng.


Di senaraikan 10 Khasiat Tempe buat panduan kawan2 sekalian;

1. Protein yang terdapat dalam tempe sangat tinggi,
mudah dicerna sehingga baik untuk mengatasi diare.- nak elak keracunan makanan

2. Mengandung zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan sehingga menurunkan
tekanan darah.- elok untuk yg darah tinggi

3. Mengandungi superoksida desmutase yang dapat mengendalikan radikal bebas,
baik bagi penderita jantung. - yang sakit jantung pun bagus

4. Penderita anemia. Anemia dikesan dengan rendahnya kadar hemoglobin kerana
kurang zat besi (Fe), tembaga (Cu), zink (Zn), protein, asam folat dan vitamin
B12, di mana unsur-unsur tersebut terkandung dalam tempe
.- untuk wanita atau model2 yang takut gemuk

5. Anti infeksi. Hasil survey menunjukkan bahawa tempe
mengandungi agen anti bakteria yang dihasilkan oleh karang tempe
(R. Oligosporus) merupakan antibiotika yang mengurangkan risiko infeksi.

6. Daya hipokolesterol. Kandungan asam lemak padat pada tempe
bersifat dapat menurunkan kadar kolesterol.- alternatif kalau tak larat
makan oat.

7. Memiliki sifat anti oksidan, menolak kanser. - harus di amalkan selalu.

8. Mencegah masalah gizi berlebihan (akibat kekurangan dan kelebihan gizi)
beserta berbagai penyakit yang menyertainya, baik infeksi ataupun degeneratif.
- menyeimbangkan pengambilan gizi seharian.

9. Mencegah timbulnya hipertension. - elok untuk yang cepat marah

10. Kandungan kalsiumnya yang tinggi, tempe dapat mencegah osteoporosis.
- haaa, x yah beli susu anlene yang mahal tu, makan tempe
dah memadai.

Jadi, timbang2 kan pada mereka yang mementingkan pemakanan seimbang. Apepun
apa sahaj yang kita ambil untuk pemakanan seharian seharusnya seimbang dan tidak
pula berlebihan. Nanti lain yang dikurang, lain pula yang bertambah.......

credit to ruangan forum halaqah.net

3 ulasan:

  1. cecah sambal kicap..pe perghhhhhhh sedapnyer....^_^

    BalasPadam
  2. ape kate u masak then kasik kitaorg rasa dulu :P

    BalasPadam
  3. kabare wak,wahhh memang gayah cerito tempe ki,aku arek jalok ijin la,aku jikok artikel kue pasal tempe ki,arek digletakne kon blog ku,men wong kabeh iso reti enak e tempe ki.keno yo?

    BalasPadam

Kesuwon.....
maneh yo....